top of page
  • Adrian

JURNAL PERSONAL 7 zile vacanta pe yacht in Insulele Ionice ZIUA


M-am trezit primul si am pus de cafea. Ma preocupa traseul de azi. Era deja vineri. Regula spune ca azi trebuie sa ajungem in portul de debarcare (Lefkas) pana la ora 19:00, iar sambata la 8:30 sa facem check-out-ul. Voiam totusi, ca in acesta vacanta pe yacht echipajul sa mai viziteze Vasiliki si Sivota, ambele pe insula Lefkada, dar relativ departe de Lefkas. Era posibil, insa trebuia sa navigam cca 40nm, cam 7 -8h. Fara sa mai socotim timpul pe care il petrecem la ancora, pentru baie, snorkeling si altele.

Eram singur pe punte si imi savuram cafeaua. Chiar daca era 7:00, am decis sa il sun pe proprietar si sa ii cer permisiunea de a ajunge in Lefkas sambata dimineata, cel tarziu 7:30, cu promisiunea ca la 8:30 eram gata sa predam ambarcatiunea. Eram sigur ca o sa raspunda. Ma bazam pe faptul ca vazand ca sun la acea ora, se va speria, crezand ca e vreo problema cu yachtul, iar cand va auzi ca de fapt sunasem pentru alceva se va relaxa si ii va fi usor sa accepte.

Spre bucuria mea, lucrurile au decurs exact cum planificasem, iar proprietarul yachtului a fost de acord. Eram multumit ca in aceasta vacanta pe yacht, reuseam sa ofer echipajului posibilitatea de a vedea cele mai frumoase locuri ale zonei.

In consecinta, planul era sa plecam din Fiskardo spre Vasiliki, unde sa ramanem la ancora pentru baie, plaja, o cafea, o bere si poate dejunul, apoi sa continuam spre Sivota, unde sa ramanem peste noapte. Din Sivota trebuia sa plecam la 4:00, pentru a fi siguri ca ajungem pana la 7:30. Parea OK planul, iar vremea tinea cu noi.

Mi-am asumat riscul de a fi injurat de echipaj si am pornit muzica, la un volum suficient de incet incat sa nu deranjez vecinii, insa destul de tare incat sa se trezeasca toti membrii echipajului. Au aparut pe punte unul cate unul, iar eu le-am explicat de ce am vrut sa ii trezesc. Le-a placut ideea, asa ca am dezlegat paramele si am pornit spre Vasiliki, in sudul insulei Lefkada.

Vantul era bun, asa ca am ridicat velele si ne-am bucurat de linistea navigatiei fara motor. Echipajul a facut inca o cafea, iar micul dejun a constat in foietaj cu feta si feta cu spanac (tipic grecesc). Indiferent de ruta, vacanta pe yacht in Grecia inseamna si patiseria traditionala si cafe frappe-ul facut cu Nescafe.

Am ajuns in golful Vasiliki, in sudul insulei Lefkada.

Chiar daca era loc in port, am ancorat in fata plajei, in vestul golfului mare, spre satul Ponti, iar in urmatoarele 3 minute, toata lumea era in apa. Eu am ramas pe yacht sa aranjez paramele si sa verific incarcarea acumulatorilor. Erau ok. Super inventie panourile solare.

Eram surprins ca vantul in golf era foarte slab. Vasiliki este una dintre cele mai bune destinatii de windsurfing din Europa.

Am coborat tender-ul si am montat motorul. Sigur nimeni nu avea chef sa pregateasca dejunul, asa ca vom merge la una dintre tavernele de pe mal. Din experienta, stiam ca unii vor vrea sa inoate pana la mal, dar sigur cel putin 2 dintre fete vor merge cu barcuta, cu o punga cu portofele, ochelari de soare, tricouri, slapi, speci. Si asa se si vor intoarce.

Intuisem bine. Era aproape 13:30 si echipajul a propus sa mergem la o taverna pe mal. Asa am si facut. Nu prea imi era foame, insa dupa aprox. 1,5 km de mers pe jos, abia asteptam sa ajung la taverna. Ne-am oprit la taverna Miramare, in port. Recomand! Daca intr-o vacanta pe yacht ajungeti in Vasiliki, nu ratati Miramare!

Dupa un dejun lejer, eu m-am intors pe yacht, iar echipajul a mai ramas pe la magazine. S-au intors in jur de 16:30. O parte au venit inot. Pe doua dintre fete, cele cu bagajele, le-am adus pe yacht cu tender-ul. Am mai stat pe punte la plaja, iar pe la 18:00, am ridicat ancora si velele si am plecat spre Sivota.

Nu imi faceam griji in privinta locurilor disponibile, chiar daca ajungeam destul de tarziu. Sivota, pe langa numeroasele locuri de la ponoane, ofera si unul dintre cele mai bine protejate ancoraje din zona.

Am gasit loc la ponton. Stiam un secret al zonei. Taverna Stavros are propriul ponton dotat cu lazy lines (parame deja legate la mal), la care ai acces gratuit daca alegi sa manaci acolo. Bineinteles ca acolo vom cina. In fiecare zi servesc pestele si fructele de mare prinse in acea dimineata. Taverna Stavros este probabil una dintre cele mai bune din Sivota, asa ca nu faceam un compromis. Daca intr-o vacanta pe yacht decideti sa ramaneti peste noapte aici, mergeti la Stavros Taverna pe terasa superioara! Privelistea este incredibila.

Stiam ca in Sivota este recomandat sa manaci homarii prinsi dimineata in zona, asa ca la taverna ne-am rasfatat.

Dupa cina, am mers la Liotrivi, un loc cu o veche presa de masline, transformat in bar/ cafenea, pentru a savura cateva cocktail-uri inainte de a ne intoarce pe yacht.

Eu am cedat repede. Stiam ca dimineata la 3:30 trebuia sa ma trezesc. La 4:00 trebuia sa plecam spre Lefkas, pentru a putea ajunge la 7:30, asa cum promisesem. Am mai ramas pe punte pret de o bere. Era un cer plin de stele.

Luna se vedea in dreptul intrarii in golf, iar reflexia ei in apa ajungea pana la yachturile legate la mal. Parea ca isi cauta si ea un loc intre ele si ca in noaptea asta vrea sa ramana in Sivota, cu noi.

Mi-am programat alarma la 3:30 si am coborat in cabina. Am adormit!

112 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page