top of page
  • Adrian

Jurnalul unui Skipper "Vacante pe Mare" - Sailing 2016 - Paste pe yacht in Nordul Greciei


M-am trezit primul. Eram la ancora, in mijlocul Golfului Aliki din sudul insulei Thassos. Ultima zi din mini-vacanta de Paste. Echipajul era format din clientii nostri, ai Vacante pe Mare, care pe parcursul zilelor anterioare capatasera suficienta experienta, astfel incat sa ma pot baza pe fiecare dintre ei la nevoie.

Cu o seara inainte mancasem pe yacht, nu iesisem la tavernele din port. Dinghy-ul (barcuta de transfer de la yacht la mal) il pusesem pe apa, montasem motorul, insa nu il folosisem. Insa, venise timpul. Aveam 2 saci mari de gunoi pe care trebuia sa ii aruncam pe mal si in plus, trebuia sa mai cumparam apa si niste fructe.

In Aliki, pe mal, putin mai sus de plaja, exista un supermarket destul de bine aprovizionat.

Fiind singurul treaz, am luat gunoiul si ceva bani si m-am dus spre pupa, unde era legat dinghy-ul. Cand sa cobor, am vazut ca un loc era deja ocupat de un pescarus. L-am lasat sa stea, pana s-a plictisit si a plecat in zbor.

Am pornit motorul dupa ce m-am indepartat de yacht. Nu voiam sa trezesc echipajul. Am ajuns la mal si am legat barcuta de piciorul unei umbrele de plaja. Cautam in primul rand locul unde pot arunca gunoiul. Din pacate, in Aliki cu greu gasesti o pubela mare de gunoi. Trebuie sa urci, pana pe sosea. N-am avut incotro! Am tarat sacii pana la pubela si m-am dus apoi spre magazin.

Magazinul are una dintre cele mai bune pozitii din golf, undeva deasupra. M-am oprit cateva minute pentru a admira peisajul. Seara fusesera inca doua yachturi ancorate. Acum eram doar noi si o barca de pescari.

M-am intors pe barca cu apa, fructe si cateva beri. Tot echipajul era treaz, cafeaua facuta, iar omleta era in tigaie. Dupa micul dejun, am ridicat ancora si am plecat spre Skala Kalirachi, un port pescaresc pe partea de vest a insulei. Acolo urma sa facem o oprire pentru masa de pranz, apoi sa continuam drumul spre Kavala.

Am mers pe motor aproximativ 1h. Dupa noaptea petrecuta la ancora, fara eoliana, trebuia sa incarcam acumulatorii. Apoi, am ridicat velele si am navigat in volte tot sudul insulei. De obicei opresc pentru o baie in dreptul grotelor din apropiere de Limenaria, insa, fiind inceput de mai, dupa o iarna destul de lunga si ploioasa, apa era inca rece.

Am continuat sa navigam pe vele pana aproape de intrarea in portul din Kalirachi.

Am intrat si am legat yachtul cu babordul, langa unul dintre pilonii de utilitati. Am recomandat echipajului o taverna din apropiere, iar eu am ramas sa alimentez cu apa si sa conectez yachtul la priza de curent.

Mi se facuse foame. Mancasem foarte putin dimineata, asa ca dupa ce rezervoarele de apa s-au umplut, am plecat spre taverna. Stiu ca atunci cand ti-e foame tendinta este sa comanzi mai mult dacat poti manca, insa nu m-am putut abtine.

Ne-am intors si am plecat spre Kavala. Daca aveti ocazia, ramaneti in Skala Kalirachi macar o noapte. Este un loc cu apusuri extraordinare. Noi nu puteam ramane. A doua zi dimineata, la 8:00 trebuia sa predam yachtul, iar echipajul sa plece spre Bucuresti. Eu urma sa plec spre Volos, unde trebuia sa ma intalnesc cu alt echipaj, pentru o saptamana in insulele Sporade.

Am ajuns in Kavala exact cand incepuse sa se lase seara.

Orasul era foarte animat, asa ca dupa un dus rapid, am iesit sa ne plimbam si sa gasim un loc pentru cina. Dupa o cina usoara, ne-am intors pe yacht si am ramas pe punte pentru un pahar cu vin.

Admiram luminile orasului si rememoram locuri si momente. A fost frumos!

Dimineata am predat yachtul, ne-am luat ramas bun, cu promisiunea de a ne revedea in Bucuresti la o bere.

Am plecat! Echipajul spre tara. Eu spre Volos.

Saptamana viitoare o sa va povestesc despre aventura in Insulele Sporade. Am avut de toate! Inclusiv multe poze.


122 afișări0 comentarii
bottom of page