top of page
  • Adrian

Jurnalul unui Skipper "Vacante pe Mare" - 2016 PE YACHT - Paste pe yacht in Nordul Greciei


M-am trezit primul, pe la 7:00 si am pus de cafea pentru toata lumea.

Foarte apropape de locul unde aveam yachtul acostat in portul Kavala, stiam o patiserie cu tot felul de placinte. Am lasat apa de cafea pe foc si am fugit sa vad ce gasesc. Am cumparat mai multe feluri, asa ca sa impac toate gusturile si m-am intors. La timp! Apa fierbea!

Aroma cafelei proaspete a trezit intreg echipajul. Era o dimineata perfecta, soarele se ridicase usor pe cer, dar se simtea racoarea sfarsitului de aprilie. Stateam toti pe punte, beam cafeaua si savuram placintele calde.

Am verificat prognoza meteo si se mentineau toate valorile anuntate pentru azi. Am verificat si situatia urmatoarelor zile ale mini-vacantei si tinand cont ca aveam la dispozitie doar 4 zile, am stabilit urmatorul program:

  • azi 29/04: navigatie costiera - echipajul se familiariza cu ceea ce inseamna navigatia cu vele, urmand ca seara sa ajungem in Nea Iraklitsa, un port micul la cateva mile de Kavala

  • 30/04: Nea Iraklitsa - Portul Limenas (Thassos) - unde urma sa mergem la slujba de Inviere

  • 1/05: Portul Limenas - Aliki - un golf splendid deschis spre Muntele Atos, unde ramanem la ancora peste noapte

  • 2/05: Aliki - Skala Kalirachi (oprire pentru o supa de peste la pranz) - Nea Iraklitsa

  • 3/05: debarcarea la ora 9:00

Intreg echipajul a fost de acord, asa ca ne-am terminat cafeaua, am scapat de sacii de gunoi, am umplut rezervoarele cu apa si am iesit din port.

Este de nedescris sentimentul pe care il am la fiecare inceput de sezon de yachting, atunci cand dupa lunile de iarna, desfac paramele pentru prima iesire pe mare. In timp ce pontonul ramane in urma, simti cum te apropii de natura, de vant, de soare, de apa sarata a marii.

Am iesit din port! Vantul avea cca 17 noduri, ideal pentru initierea echipajului fara experienta. Trebuia sa capete repede cunostintele de baza. Urmatoarea zi traversam catre Thassos.

Teoria o stiau, de la instructajul facut cu o seara inainte, in ziua imbarcarii. Acum erau pregatiti pentru partea practica. Fetele se pregateau de plaja, in timp ce barbatii isi cautau manusile de navigatie. Ma bucura faptul ca erau nerabdatori si nu aveau nicio problema cu miscarea barcii pe valuri.

Am pus prova in vant, iar echipajul a ridicat velele. Am oprit motorul! Divin! Nimeni nu mai spunea nimic. Ne bucuram de linistea navigatiei cu vele. Doar vantul si clipocitul apei pe coca yachtului.

Urma sa exersam o volta (schimbare de directie si modificare a pozitiei velelor), insa amanam momentul. Voiam sa patrez cat mai mult sentimentul primului contact cu linistea de pe mare. Vedeam relaxarea si placerea pe fata fiecaruia.

Intreaga zi am exersat manevre cu vele si ne-am distrat navigand in lungul coastei.

La pranz am ancorat intr-un golf, iar una dintre fetele au pregatit un dejun frugal.

Am continuat ziua de sailing pana spre ora 18:00 cand a picat de tot. Am pornit motorul si ne-am indreptat catre Nea Iraklitsa. Ni se facuse foame si eram toti cu gandul la tavernele din port.

Am acostat in micul port din Nea Iraklitsa, am felicitat echipajul pentru evolutie si ne-am pregatit pentru cina.

Am mers la Taverna Odysseas. Recomand! Nu am avut nimic de reprosat, nici chelnerilor, nici bucatarilor, iar masa ne fost pregatita sub un palmier.

Ne-am intors pe yacht si am deschis o sticla cu vin. Am stat la punte si am ras pana spre miezul noptii, cand pe rand am plecat la culcare.

Maine traversam spre Thassos! Revin...

137 afișări0 comentarii
bottom of page